AI of kunstmatige intelligentie is tegenwoordig overal. Van de software in onze telefoons, het doen van een zoekopdracht in Google, tot de software in zelfrijdende auto’s. We maken allemaal weleens, bewust of onbewust, gebruik van Artificial Intelligence. Maar net zoals elke technologie heeft AI ook zijn risico’s. In deze blogpost bespreken we de grootste zorgen over AI en hoe we onszelf kunnen beschermen.
Autonome wapens
We beginnen maar meteen met het meest angstaanjagende: Autonome wapens. AI die is geprogrammeerd om iets gevaarlijks te doen zoals in het geval van autonome wapens is een manier waarop AI risico’s kan opleveren. Het is zelfs mogelijk dat de nucleaire wapenwedloop vervangen zal worden door een wereldwijde race van autonome wapens. De president van Rusland, Vladimir Poetin, zei hierover: “Kunstmatige intelligentie is de toekomst. Niet alleen voor Rusland, maar voor heel de mensheid. Het komt met enorme kansen maar ook bedreigingen die heel moeilijk te voorspellen zijn. Wie de leider wordt in deze sfeer, zal de heerser van de wereld worden.”
Naast de zorgen dat autonome wapens een “eigen wil” zouden kunnen krijgen is er ook een meer urgente zorg voor de gevaren die autonome wapens kunnen veroorzaken. Wanneer deze wapens in de handen komen van personen of regeringen die geen waarde hechten aan mensenlevens dan kan dit enorme risico’s met zich meebrengen. Eenmaal ingezet, zullen ze waarschijnlijk moeilijk te deactiveren of te bestrijden zijn.
Banenverlies: hoe AI onze arbeidsmarkt kan veranderen
Een van de grootste zorgen over AI is dat het onze banen kan overnemen. Automatisering en robots kunnen taken overnemen die eerder door mensen werden gedaan. Dit kan leiden tot grotere werkloosheid en een grotere kloof tussen arm en rijk.
Toch is het niet zo dat AI alleen maar slecht is voor onze banenmarkt. Het kan ook nieuwe banen creëren en bestaande banen verbeteren. Als voorbeeld: een bedrijf kan besluiten om AI te gebruiken voor het automatiseren van saaie of gevaarlijke taken waardoor medewerkers zich kunnen concentreren op meer interessante of creatieve werkzaamheden.
Maar of AI nieuwe banen zal creëren of bestaande banen zal overnemen hangt volledig af van hoe we de technologie gaan gebruiken en hoe we ons voorbereiden op veranderingen in de arbeidsmarkt. We moeten ervoor zorgen dat we ons blijven ontwikkelen en aanpassen aan nieuwe het nieuwe normaal. en dat we voorzien in de sociale zekerheid van mensen die hun baan verliezen als gevolg van automatisering.
Slechte bedoelingen: hoe AI kan worden misbruikt door criminelen
Een andere zorg over AI is dat het kan worden misbruikt door criminelen. Een criminele organisatie kan bijvoorbeeld AI gebruiken om geautomatiseerd phishing e-mails te sturen waardoor ze gemakkelijker toegang kunnen krijgen tot gevoelige informatie van individuen of bedrijven. Of een stalker gebruikt geavanceerde AI-algoritmes om hun slachtoffers te volgen en te controleren. Dit kan leiden tot serieuze problemen voor onze veiligheid en privacyschendingen.
AI kan ook worden gebruikt voor online propaganda waardoor het manipuleren van grote groepen mensen makkelijker en grootschaliger wordt gemaakt. Of erger nog, AI wordt gebruikt voor het maken van deepfake-video’s die kan leiden tot misinformatie of zelfs tot politieke onstabiliteit. Dit zijn reeele gevaren waar we als maatschappij rekening mee moeten houden.
Het is essentieel dat we het misbruik van AI bestrijden door het maken van wetten en regelgeving die ervoor zorgen dat AI-systemen worden gecontroleerd. Transparantie en het nemen van verantwoordelijkheid van bedrijven die zich richten op AI is hier een cruciale onderdeel van. Ook het constant monitoren van deze systemen door bedrijven, overheden en andere organisaties kan de gevaren AI sterk verminderen.
Normen en Waarden: Ook een AI kan vooroordelen ontwikkelen
Een AI wordt getraind met gegevens, ervaringen en data. Wanneer er vooroordelen in deze data zijn of de mensen die de software hebben getraind bepaalde vooroordelen hebben, dan kan dat ervoor zorgen dat de AI hier in meegaat. Zo kan het mogelijk zijn dat een AI-tool die wordt gebruikt om sollicitanten te selecteren onbewust discrimineert tegen sollicitanten met een bepaalde huidskleur, naam of achtergrond. Dit kan leiden tot onrecht en onbewuste discriminatie van minderheidsgroepen.
Tegelijkertijd kan AI ook een positieve bijdrage leveren aan onze normen en waarden. Zo kan het helpen met het verminderen van menselijke fouten in beslissingsprocessen waardoor we eerlijker en objectievere beslissingen kunnen nemen. Of door het helpen bij het oplossen van complexe problemen zoals klimaatverandering of armoede.
Het is van groot belang dat we ons bewust zijn van de manieren waarop AI onze normen en waarden kan beïnvloeden en dat we ervoor zorgen dat we de technologie op een ethische en verantwoorde manier gebruiken. Dit betekent het opstellen van regelgeving en het ontwikkelen van een ethisch raamwerk, maar ook het blijven reflecteren op hoe AI onze maatschappij beïnvloedt.
Bescherming
Om onszelf te beschermen tegen deze gevaren is het allereerst belangrijk om bewust te zijn van wat de potentiele gevaren van AI kunnen zijn. Het is ook belangrijk dat ontwikkelaars van deze tools hun verantwoordelijkheid nemen en eventuele risico’s uitsluiten. Ook betekent dit het opstellen van regelgeving en het ontwikkelen van een ethisch raamwerk. Transparantie is belangrijk, net als het meten en verbeteren van AI-systemen en verantwoording afleggen voor eventuele problemen.
In samenvatting, AI brengt veel voordelen met zich mee maar we moeten ons ook bewust zijn van de potentiële gevaren. Door verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling en toepassing van de technologie, transparantie te waarborgen en na te denken over de lange-termijn gevolgen, kunnen we de gevaren van AI minimaliseren en de voordelen van de technologie benutten.