donderdag, juni 13, 2024
HomeHandleidingenLalal.Ai review. Beste tool voor muziekproductie & audio bewerken

Lalal.Ai review. Beste tool voor muziekproductie & audio bewerken

Lalal is een onmisbare tool voor mensen die zich beroepsmatig of uit liefhebberij bezig houden met muziek-productie of muziek-bewerking. Je kan met deze AI software alle audiobronnen in een muziekbestand van elkaar scheiden. Hiervan kan je ook profiteren als niet-professional, bijvoorbeeld voor het herstellen van audio-opnames op oude cassette bandjes.

Wat is Lalal

Lalal.ai is een state-of-the-art service voor het bewerken van audio, zoals het verwijderen van zang en het scheiden van muziekbronnen voor snelle, gemakkelijke en nauwkeurige extractie van stems. Het verwijdert vocale, instrumentale, drum-, bas-, piano-, elektrische gitaar-, akoestische gitaar- en synthesizersporen zonder kwaliteitsverlies.

Lalal verzorgt hoogwaardige splitsing van stems op basis van ’s werelds nummer-1 AI-gestuurde, baanbrekende technologie. Met behulp van complexe algoritmen en kunstmatige intelligentie wordt het mogelijk om elk element van een nummer afzonderlijk te isoleren en te bewerken.

Wat zijn stems?

De term “stems” in de context van audio- en muziekbewerking verwijst naar de individuele audiocomponenten van een muziektrack. In essentie zijn stems de afzonderlijke geluidssporen die samen een volledig nummer vormen. Bijvoorbeeld, in een typisch muziekstuk zijn diverse stems aanwezig:
– Vocale sporen.
Dit kan de hoofdzang, achtergrondzang, en eventuele andere vocale elementen bevatten.
– Instrumentale sporen  
Dit zijn individuele instrumenten zoals drums, basgitaar, elektrische gitaar, akoestische gitaar, piano, synthesizer, enz.
– Overige geluidselementen
Denk hierbij aan geluidseffecten, achtergrondgeluiden, of andere unieke audiocomponenten.

Waarom is het belangrijk om stems te kunnen scheiden?

De mogelijkheid om deze stems afzonderlijk te manipuleren is cruciaal in muziekproductie en muziekbewerking. Het stelt producers en geluidstechnici in staat om specifieke delen van een nummer te bewerken, te mixen en aan te passen zonder de rest van de track te beïnvloeden. Dit is bijzonder nuttig voor remixen, mastering en voor het creëren van nieuwe versies van een nummer, zoals instrumentale of a capella versies.

Welk bedrijf ontwikkelt de software van Lalal?

Lalal is ontwikkeld door een Tech bedrijf gevestigd in Zwitserland en bestaat uit een groot team van specialisten op het gebied van kunstmatige intelligentie, machine learning, wiskundige optimalisatie en digitale signaalverwerking. Het doel van Lalal is om het werken met audio en video eenvoudiger te maken voor muzikanten, geluidsproducenten, muziekingenieurs, videobloggers, streamers, transcribenten, vertalers, journalisten en vele andere professionals en hobbyisten.

De ontwikkeling van Lalal

Het bedrijf is in 2020 begonnen met het ontwikkelen van de software door 20 TB aan trainingsgegevens te gebruiken om instrumentale nummers en stemtracks uit audio te extraheren. Hiermee is een jaar later een 2-stemmige splitter gecreëerd. Naast vocaal en instrumentaal werd de app daarna uitgebreid met de mogelijkheid om de volgende muziekinstrumenten te extraheren: drums, bas, akoestische gitaar, elektrische gitaar, piano en synthesizer.  

In 2022 is een ultramoderne technologie uitgebracht voor het nog beter scheiden van audiobronnen. Qua nauwkeurigheid van stem-splitsing overtreft het alle andere oplossingen op de markt. Er zijn ook twee geheel nieuwe stems toegevoegd, blaas- en strijkinstrumenten, die geen enkele andere dienst aanbiedt. Met die update brak LALAL.AI opnieuw het record en werd het ’s werelds eerste 10-stemmensplitter.

De innovatieve technologieën van LALAL.AI worden niet alleen gebruikt voor stem-splitsing. In 2022 is ook Voice Cleaner geïntroduceerd, een oplossing voor ruisonderdrukking die achtergrondmuziek, microfoongerommel en vele andere soorten ongewenste geluiden verwijdert uit video- en audio-opnamen.

In 2023 is de techniek nog verder verbeterd waarbij een unieke benadering van audioscheiding wordt gehanteerd. De AI software haalt niet alleen alle ingrediënten uit de mix, maar verbetert deze gaandeweg ook, waardoor fouten en hoorbare imperfecties worden geëlimineerd voor de best mogelijke kwaliteitsresultaten.

Hoe werkt Lalal en hoe splits je een volledige track?

Lalal AI Stem Splitting
Hoe werkt Lalal Ai

Nadat je een bestand hebt geüpload en voorbeelden van stems hebt ontvangen, moet je je als nieuwe gebruiker aanmelden om het hele bestand te splitsen en volledige stems te downloaden. Selecteer onder de voorbeelden van de stems een van de opties: Starter, Lite of Plus. Klik dan op de knop ‘Verwerk het volledige bestand’ onder de gekozen optie.

Als je het Starter-pakket hebt geselecteerd, zie je het aanmeldgedeelte. Voer je e-mailadres in of meld je aan met Google, Apple ID of Facebook. Let op: met het Starter-pakket kun je tot 10 minuten aan audio/video splitsen en naar de resultaten luisteren, maar je kunt ze nog niet downloaden. Het is dus een soort van trial. Als je ze wel wilt kunnen downloaden, kies dan een van de betaalde pakketten om de downloadfunctie te ontgrendelen.

Wanneer de betaling is voltooid, kun je alle geëxtraheerde stems downloaden. Alle gerelateerde informatie, inclusief de downloadlinks, wordt naar je e-mailadres of account gestuurd waarmee je je hebt aangemeld.

Als je een betaald pakket hebt maar je kunt om wat voor reden niet inloggen op je account (bijvoorbeeld omdat je op een andere locatie bent en niet beschikt over je inloggegevens) kan je toch bestanden downloaden. Hiervoor moet je een unieke code kopiëren die naar je e-mail is gestuurd en deze toepassen op de pagina met voorbeelden van stems. Daarna kun je op de knop ‘Verwerk het volledige bestand’ klikken en de volledige stems verkrijgen middels de download functie.

Tutorials hoe Lalal werkt

Hulp Bij Muziek Maken En Muziek Bewerken
Lalal biedt uitgebreide hulpfiles inclusief video’s voor het bewerken van muziek en produceren van muziek

Verder zijn er op de website van de site allerlei uitgebreide tutorials aanwezig voor specifieke taken. Bijvoorbeeld hoe je zang moet verwijderen van een liedje, hoe je een acapella versie maakt van een nummer, op welke wijze je een instrumentale track kunt maken, hoe je achtergrond ruis verwijdert in een audio bestand, hoe je een karaoke song kunt maken, etc.

Deze tutorials bestaan uit een goede tekstuele beschrijving, een video uitleg of uit allebei.

Lalal Handleiding Extract Voice Uit Video

Voorbeeld audio files

Hieronder laten we het resultaat horen van een hele simpele song. Als eerste hoor je de oorspronkelijke audiofile. Het tweede bestand is uitsluitend instrumentaal. De laatste file tenslotte betreft alleen het vocale gedeelte (de zang).

Deze demo is afkomstig van hun eigen site. We hebben ook zelf wat experimenten gedaan met meer complexe songs en we zijn best onder de indruk van de resultaten. Wegens copyrights kunnen we dit hier niet publiceren. Ons advies is ga er gewoon zelf mee aan de slag en vorm je eigen mening. Het is erg simpel in gebruik, gewoon een file uploaden en alles wijst zich daarna vanzelf.

Prijzen Lalal

De prijzen voor Lalal.ai beginnen bij eenmalig €18 euro voor het Lite pack van 90 minuten en lopen door tot €35 voor een pro pack voor 500 minuten. Als ook dat nog niet voldoende is zijn er ook nog zogenaamde high volume pakketten. Het zwaarste Enterprise pakket kost dan €300 euro en hiervoor krijg je 5000 minuten.

De genoemde prijzen zijn allemaal eenmalig. Je zit dus niet vast aan een lidmaatschap of abonnement. Voor alle genoemde pakketten geldt dat je de output files kunt ontvangen in MP3, OGG, WAV, FLAC, AVI, MP4, MKV, AIFF, en AAC formaat

Ook goed om te weten is dat je minuten niet verlopen. Eenmaal aangeschafte minuten blijven onbeperkt geldig.

Lalal gratis uitproberen

Het is mogelijk de dienst gratis uit te proberen. Je kan hiervoor een audio file uploaden en aan de slag met de scheiding van de diverse kanalen. Het resultaat kan je direct beluisteren en is gratis. Pas op het moment dat je de files wilt downloaden dan moet je daarvoor betalen. Het gaat hierbij, zoals hierboven beschreven niet om een abonnement, je betaalt een pakket waarvoor je een X aantal minuten ontvangt.

Lalal Review Conclusie

Lalal.ai levert de volgende generatie audiosplitsservice met behulp van Ai software. De vocale en instrumentale trackextractie werkt sneller dan ooit tevoren en zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies.

Voor professionals of hobbyisten die regelmatig bezig zijn met muziekproductie of muziekbewerking is Lalal een zeer goede tool om je daarbij te ondersteunen. Is het 100% perfect, nee dat nog niet, maar het behoort wel tot de absolute top en tegen een zeer scherpe prijs. Qua prijs/ kwaliteit verhouding ga je geen betere app of service vinden.

Op trustpilot scoort Lalal uit 1777 reviews een fraaie 4.3, wat in onze ogen al veelzeggend is. Wij hebben de web app ook zelf gebruikt en waren onder de indruk van wat er mogelijk is. De dienst is ook handig als je muziek op oude cassettebandjes van vroeger weer in een betere kwaliteit wilt krijgen.

Lalal is super handig om professioneel mee te werken en erg leuk om mee te spelen als hobbyist. Het is de gemakkelijkste tool in dit genre en heel betaalbaar zonder duur abonnement waar je gelijk aan vast zit.

RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest Populair