Home AI Tools De beste AI trading bots, werkt het en wat zijn de risico’s?

De beste AI trading bots, werkt het en wat zijn de risico’s?

0
158
AI Trading Bot Crypto

AI Trading tools om in crypto of aandelen te handelen staan de laatste tijd steeds meer in de belangstelling. Dit wordt mede veroorzaakt door de enorme media aandacht voor alles wat met AI te maken heeft sinds de lancering van ChatGPT.

Tools/ bots om automatisch te traden bestaan al veel langer. Hoewel AI in trading bots enkele jaren geleden al werd toegepast, is de integratie en verfijning van AI en machine learning in moderne trading bots aanzienlijk toegenomen. Deze verbeteringen gaan verder dan marketingpraatjes en bieden daadwerkelijke technologische vooruitgang en gebruiksgemak, wat resulteert in effectievere handelsstrategieën en betere gebruikerservaringen.

Er zijn ook risico’s aan AI trading bots

Een waarschuwing vooraf is wel op zijn plaats. Ook AI heeft geen glazen bol en kan niet met grote zekerheid voorspellen of een aandeel of cryptomunt in waarde gaan stijgen of dalen. Er zijn simpelweg te veel variabelen om dit met een grote zekerheid te zeggen.

Wel kunnen ze door middel van kunstmatige intelligentie in combinatie met technische analyse met een X% percentage waarschijnlijkheid een inschatting maken wat de koers op korte en langere termijn wellicht ZOU kunnen doen onder normale marktomstandigheden. Op de voordelen, nadelen en risico’s van AI (day)trading tools komen we later in dit artikel nog terug.

Sowieso raden we aan nooit blind in te stappen als je geen verstand hebt van traden. Wil je gaan traden in crypto overweeg dan eerst een crypto cursus te nemen.

Voordelen AI trading bots versus menselijke traders

Er is zeker een aantal voordelen te benoemen die een AI trading bot heeft ten opzichte van menselijke handelen.

Automatisering en efficiëntie

AI trading bots kunnen 24/7 handelen zonder menselijke tussenkomst, wat betekent dat ze continu marktanalyses kunnen uitvoeren en snel kunnen reageren op marktveranderingen. Dit verhoogt de efficiëntie en vermindert de kans op gemiste handelsmogelijkheden​​​

Geavanceerde analyse

AI bots kunnen complexe algoritmen en grote datasets gebruiken om patronen en trends te identificeren bij de technische analyse die moeilijk handmatig te detecteren zijn. Dit helpt bij het nemen van beter geïnformeerde handelsbeslissingen​.

Emotievrije handel

AI trading bots handelen op basis van voorgeprogrammeerde criteria en zijn niet beïnvloedbaar door menselijke emoties zoals angst of hebzucht, wat kan leiden tot rationelere handelsbeslissingen​. Vooral voor mensen die snel in paniek raken bij wat tegenwind of dollartekens zien bij grote koerswinsten kunnen bots in dit opzicht een groot voordeel zijn.

Backtesting

Veel AI trading bots bieden de mogelijkheid om handelsstrategieën te backtesten op historische data. Dit helpt handelaren om de effectiviteit van hun strategieën te evalueren voordat ze echt geld riskeren​.

Diversificatie

Bots kunnen meerdere strategieën tegelijkertijd uitvoeren en op verschillende markten handelen, wat helpt bij het diversifiëren van handelsportefeuilles en het spreiden van risico’s.

Nadelen AI trading bots versus menselijke traders

Elk voordeel heeft zijn nadeel en dat geldt ook voor AI trading bots, we noemen de volgende.

Marktrisico’s:

Hoewel bots helpen bij het analyseren van markten, zijn ze niet immuun voor marktrisico’s zoals extreme volatiliteit of onverwachte marktgebeurtenissen. Bots kunnen handelen in een richting die grote verliezen veroorzaakt als de markt zich plotseling tegen hen keert​.

Kosten

Hoewel sommige platforms zoals Pionex gratis bots aanbieden, kunnen de kosten voor geavanceerde AI trading bots en de bijbehorende abonnementsdiensten hoog zijn. Dit kan een drempel vormen voor kleinere handelaren​​​.

Technische Complexiteit

Het instellen en configureren van AI trading bots kan technisch complex zijn, vooral voor beginners. Het kost tijd en energie om de werking van de AI bots en de markt goed te begrijpen​.

Afhankelijkheid van Technologie

AI trading bots zijn afhankelijk van internetverbindingen, software en hardware. Storingen of bugs in het systeem kunnen leiden tot verlies van kapitaal of gemiste handelsmogelijkheden​.

Over-optimalisatie op bepaalde marktomstandigheden

AI Trading Bots die zijn ontworpen op basis van historische data kunnen over-geoptimaliseerd zijn voor specifieke data en markten, waardoor ze mogelijk niet goed presteren onder veranderende marktvoorwaarden​.

De 3 beste Crypto AI trading bots/ AI Daytrading bots

Hieronder bespreken we 3 AI trading tools die op dit moment als beste te boek staan. De bots die een korte review krijgen zijn achtereenvolgens: Cryptohopper, 3Commas en Pionex.

Cryptohopper Ai trading

Cryptohopper, welke bestaat sinds 2017,  is een geautomatiseerd handelsplatform dat handelaren in staat stelt om cryptotransacties te automatiseren. Het platform biedt geavanceerde handelsinstrumenten en een gebruiksvriendelijke interface.

Cryptohopper trading bot kenmerken

Cryptohopper biedt een breed scala trading bots, waaronder DCA (Dollar Cost Averaging), Grid Trading Bot, arbitrage en trailing functies. Deze bots helpen handelaren om strategieën te automatiseren en te profiteren van verschillende marktomstandigheden​​​​ en kunnen worden gekoppeld aan o.a. Binance, Coinbase Pro, Kraken en KuCoin, wat zorgt voor voldoende liquiditeit en handelsmogelijkheden

De prijzen variëren van $19 tot $ 99 per maand met een gratis trial van een week.

Voordelen

 • Beginners kunnen eenvoudig starten zonder programmeerkennis.
 • Ondersteuning voor een breed scala aan handelsstrategieën en exchanges.
 • Gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide educatieve middelen.

Nadelen

 • Voor volledige functionaliteit is een betaald abonnement nodig.
 • Alle verschillende functies en instellingen kunnen aanvankelijk afschrikwekkend zijn voor nieuwe gebruikers​

3Commas AI Trader

3Commas is een geavanceerd crypto trading platform dat zowel beginnende als ervaren handelaren helpt hun handelsstrategieën te optimaliseren door gebruik te maken van geautomatiseerde handelsbots en slimme handelsfuncties. Opgericht in 2017, heeft het platform meer dan 220.000 actieve gebruikers.

3Commas trading bot kenmerken

Ook 3 commas biedt net zoals cryptohopper de meest populaire trading bots aan zoals een DCA-bot, Grid-bot, HOdl-bot and options bot. Integratie is mogelijk met 18 crypto exchanges, waaronder: Coinbase, Kucoin en Binance

De prijzen variëren van $0 tot $ 99 per maand voor een pro account.

Voordelen

 • Er is een gratis versie aanwezig met onbeperkte doorlooptijd
 • Integratie mogelijkheden met 18 exchanges, dus grote kans dat jouw favoriete exchange er ook bij zit

Nadelen

 • De gratis versie is te beperkt om echt te kunnen doorpakken
 • Best wel complex voor beginners

Pionex AI Trades

Pionex is een cryptocurrency exchange die vooral bekend staat om zijn integratie van geautomatiseerde trading bots en de AI-gedreven PionexGPT . Opgericht in 2019, biedt het gebruikers een reeks AI-gestuurde tools om de handel efficiënter te maken.

Pionex trading bot kenmerken

Pionex biedt 18 verschillende handelsbots gratis aan, waaronder populaire opties zoals de Grid Trading Bot, Dollar Cost Averaging (DCA) Bot en Arbitrage Bot. Deze bots helpen bij het automatisch uitvoeren van verschillende handelsstrategieën, wat nuttig is in volatiele markten.

Voordelen

 • Grote keuze uit maar liefst 18 verschillende AI trading bots
 • Het gebruik van de bots op zich is gratis want het is geïntegreerd met Pionex, wel betaal je trading fees voor het kopen en verkopen

Nadelen

 • Er is geen integratie met andere exchanges, je kan de bots dus alleen op Pionex gebruiken
 • Klantenservice reageert niet altijd even snel

Persoonlijke ervaringen met AI trading bots

Onze persoonlijke ervaringen met AI trading bots zijn niet altijd even positief. Als er een bull markt is dan lukt het meestal allemaal wel en kan je er doorgaans zonder veel omkijken, best wel leuke winsten mee maken.

Zit je in een bear market of is de markt erg volatiel, dan wordt het vaak veel lastiger en zal je veel meer moeten tweaken om geen verlies te maken, laat staan winst. Zelf hebben we het al meerdere keren meegemaakt dat we op flink verlies stonden, maar wij zijn geen expert traders en dat kan ook door onervarenheid komen.

Het is het maar de vraag in hoeverre AI-bots echt in staat zijn blijvend, goede prestaties neer te zetten. Wellicht een leuk artikel om in je overweging mee te nemen kan je terug vinden op de site van BBC news https://www.bbc.com/news/business-68092814.

Toch zijn de meeste reviews van AI trading bots gebruikers positief. Ook als je de mening van ChatGPT vraagt over AI trading bots, krijg je een positief verhaal te horen, echter wij vinden het een beetje te rooskleurig beeld.

Zoals eerder gezegd raden we af bots te gebruiken als je geen verstand hebt van traden. Wil je gaan traden met bots in crypto overweeg dan eerst een crypto cursus te nemen, dan kan je de bot beter configureren, ben je bekend met de gebruikte vakterminologie en kan je de trading bot zelf beoordelen op de genomen beslissingen van kopen en verkopen.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here