In dit artikel bespreken we 4 gratis AI tools die in 2024 populair zijn. Het gaat om Ideogram AI, TextFX, MagicEraser en Playphrase.me
Ideogram AI
Ideogram AI is een gratis te gebruiken AI-gebaseerde text to image generator die zich onderscheidt van andere foto generatie tools door zijn betere vermogen om ook teksten te kunnen weergeven in een foto.
De meest opvallende eigenschap van Ideogram is de relatief goede integratie van woorden in afbeeldingen, waarmee het zich onderscheidt van vergelijkbare diensten zoals Midjourney, DALL-E 2 en Stability AI’s Stable Diffusion. Deze functie is erg handig voor bijvoorbeeld het maken van logo’s, persoonlijke berichten in foto’s en voor marketingdoeleinden.
Inmiddels zijn er ook andere websites en AI tools die dit trucje in meer of minder mate kunnen, zoals ChatGPT, maar Ideogram was de eerste en doet dit nog steeds beter dan de (meeste) concurrenten.
Dat wil overigens niet zeggen dat er bij Ideogram AI geen ruimte is voor verbetering. Uit eigen ervaring weten we dat het nog steeds in ± 50% tot 60% van de gevallen niet perfect is. Maar aangezien Ideogram met een opdracht standaard vier foto’s creëert zitten er meestal wel één of twee foto’s tussen waarbij het woord of de woorden die je in de afbeelding wilt zien ook foutloos te zien zijn op de foto’s. Zo niet dan geef je de dezelfde opdracht opnieuw en krijg je weer vier nieuwe AI gegenereerde foto’s. Het kost je niets behalve wat tijd.
Hieronder zie je een foto die genereerd is met de prompt:
“a photo of a red cat with blue glasses on the beach holding a sign which says AI-tools”.
De opdracht is niet helemaal gelukt, omdat het streepje tussen AI en Tools ontbreekt, maar daar heeft Ideogram wel vaker problemen mee.
Bij het genereren van de tekst in de foto hebben we ook nog wat tips. Nederlandse teksten worden wat minder makkelijk gegenereerd dan Engelstalige teksten, maar vaak lukt het (uiteindelijk) wel.
Met langere woorden en zinnen heeft Ideogram beduidend meer moeite dan met korte woordjes. Vaak zie je dan dat een of twee letters wegvallen of veel erger. Houd het dus zo kort mogelijk, bij voorkeur slechts 1 woord.
De combinatie van letters en cijfers lijkt vaker problemen te geven dan wanneer je alleen letters gebruikt, probeer cijfers zoveel mogelijk te vermijden in combinatie met letters.
Probeer ook zoveel mogelijk speciale karakters te vermijden zoals: streepjes, koppeltekens, ampersand teken, etc.
Los van de imperfecties is het een goede en gebruikersvriendelijke beeldgenerator en biedt de beste kans die er op dit moment bestaat om woorden in je foto’s te genereren. Het gebruik hiervan is nog steeds gratis tot 100 afbeeldingen.
TextFX
TextFX is een tool van Google en biedt tien gratis te gebruiken creatieve AI-tools voor schrijvers, taalkundigen en hobbyisten om te spelen met woorden en zinnen.
Voor alle tools geldt dat je een antwoord terugkrijgt, maar als je klikt op “view all”, dan krijg je meer resultaten te zien. Wil je er nog meer dan geef je dezelfde opdracht opnieuw.
Je vindt er o.a. de volgende handige en geinige AI tools:
Similie.
Met Similie kan je o.a. een creatieve beschrijving krijgen van een voorwerp of concept. Als je het woord asbak invoert, komt deze bijvoorbeeld met de volgende AI genereerde vergelijking:
“Een asbak is als een graf voor sigarettenpeuken, een plek waar ze eindelijk in vrede kunnen rusten.”
Unexpect
Unexpect vult jouw woord of zin aan met een onverwachte situatie, bijvoorbeeld:
Ik vul in: “boodschappen doen”, de AI komt terug met: “boodschappen doen met een gigantische boodschappenkar in de vorm van een banaan.”
Ik vul in: “blind date”, De AI komt terug met: “een blind date met iemand die woonachtig is in jouw kofferbak.”
Het is een leuke tool die met zeer onverwachte dingen op de proppen komt en regelmatig een glimlach op je lippen zal doen laten verschijnen.
Acronym
Acronym maakt een toepasselijk acroniem van het woord dat je invoert. Van het woordje: CAM, maakt hij bijvoorbeeld: “Capture Anything Moving”.
Fuse
Met Fuse vindt de AI overeenkomsten tussen twee totaal verschillende onderwerpen, als voorbeeld hebben we ingevoerd: een computer en een hond.
Het antwoord van TextFX: “Zowel een computer als een hond kunnen worden getraind om bepaalde taken uit te voeren: een computer met softwareprogramma’s en een hond met gehoorzaamheidstraining. “
Hierboven hebben we even kort vier van de tien aanwezig tools van TextFX snel uitgelegd. Sommige tools werken in het Nederlands wat minder goed. De output is sowieso altijd in het Engels maar je kan wel gewoon Nederland invoeren en dat herkent de AI prima. TekstFX biedt 10 gratis handige tools en is het zeker waard hier even aandacht aan te besteden. Bij elke tool is ook een korte demo video, zodat je weet waarvoor je elke tool kunt gebruiken.
Magic Eraser
Magic Eraser is een super gemakkelijke AI tool die kan worden gebruikt om vele ongewenste items uit een foto’s te verwijderen, zoals mensen, teksten, achtergronden en onvolkomenheden. Hierdoor kan je een gemaakte foto of een foto die je hebt gekocht bij een stock foto website naar jouw smaak aanpassen. Ook handig om je ex makkelijker uit een foto te halen, zonder dat dit opvalt want de achtergrond wordt nauwkeurig door de AI “gerepareerd”, zodat het niet opvalt dat daar ooit iets anders aanwezig was op die plek van de foto.
Magic Eraser maakt gebruik van slimme AI-technologie om op een intelligente manier verschillende elementen uit een foto te verwijderen. Wat bijzonder is aan deze tool, is dat het vervangen van het verwijderde gedeelte van de afbeelding op zo’n manier gebeurt dat het naadloos aansluit bij de rest van de foto. Dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof er nooit iets is weggehaald.
Dat klinkt misschien ingewikkeld maar een kind kan de was doen. Door gebruik te maken van een “penseel” selecteer je die objecten die verwijderd moeten worden. De tool vereist geen nauwkeurige selectie, een grove aanduiding werkt al prima. In de praktijk betekent dit dat je een beetje met je muis heen en weer beweegt over het te verwijderen element. In het voorbeeld hieronder zijn dat de schilderijen aan de muur, die met het penseel (lees met de muis) lichtgroen zijn gemarkeerd.
De AI is vervolgens slim genoeg om uit de context van de afbeelding af te leiden wat moet worden verwijderd en hoe het verwijderde deel op een overtuigende manier kan worden vervangen, zodat het aansluit bij wat er achter dat object zichtbaar zou moeten zijn. In het voorbeeld hieronder zijn de schilderijen verwijderd en is de muur zichtbaar alsof de schilderijen er nooit hebben gehangen.
Magic Eraser heeft zowel een gratis versie als een betaalde versie, maar is in de basis volledig gratis te gebruiken zonder limieten in het aantal foto’s dat je kan bewerken. Toch is er wel een nadeel. Een bewerkte foto kan slechts met een beperkte resolutie worden gedownload, met een maximale afmeting van 600 pixels.
Dit kan weer worden omzeild door een gratis AI foto enhancer of gratis AI foto upscaler te gebruiken zoals bijvoorbeeld aangeboden op de website upscale.media.
Playphrase.me
Playphrase.me is een grappige site waar je allerlei teksten kunt vinden die worden gebruikt in films. Het biedt een zeer uitgebreide bibliotheek met videoclips uit Engelstalige films en tv-shows. Tijdens het zoeken en presenteren van de resultaten wordt gebruikt van AI-technologie, wat er o.a. toe leidt dat je binnen luttele seconden een vijftal of zestal clips voorgeschoteld krijgt van bekende of onbekende films waarin die tekst voor komt.
Als je bijvoorbeeld intypt: back to the future krijg je een aantal scenes te zien waarin de tekst: “back to the future” wordt genoemd en aangezien deze tekst niet zo vaak wordt gebruikt, zitten er ook een aantal filmfragmenten uit back to the future zelf in, waarin die regel wel vaak uitgesproken is.
Als je een veel vaker voorkomende regel intypt zoals bijvoorbeeld: ”I think I’m going to cry” dan zie je diverse clips van allerlei uiteenlopende films waarin die tekst wordt gebruikt.
De tool is gratis, sommige clips kunnen worden gedownload, er is ook een betaalde versie waarbij meer mogelijk is. Die hebben wij niet getest omdat die gewoon een leuk tooltje is om even mee te spelen en wat ons betreft ook niet meer dan dat.
Om geen gedoe te krijgen met copyright claims hebben we geen screenshots gemaakt van de clips, alleen van de kale pagina zelf.