Een perfect gespelde tekst laten genereren op een AI foto is lastig. Hoe langer de tekst, hoe moeilijker het wordt. Ontdek de beste AI image generator met tekst.
AI foto met tekst
Sinds 2022 zijn online tools en apps om AI foto’s te maken mateloos populair. Wereldwijd ontdekken steeds meer mensen het plezier van foto’s op maat maken. De voordelen die het automatisch laten genereren van foto’s biedt ten opzichte van stock foto sites zijn o.a. dat je er een stukje van jouw creativiteit in kwijt kan en dat jouw foto uniek is. Maar er zijn ook onverwachte nadelen, zoals dat het vaak onmogelijk is om bepaalde teksten op de foto automatisch mee te laten genereren.
De AI image generator kan de meest waanzinnig mooie fantasie beelden genereren. Maar om een stukje tekst in de foto te plaatsen, die je nota bene zelf al hebt ingetypt en bij wijze van spreken door de AI met copy/ paste zou kunnen worden overgenomen, is voor veel AI foto generators nog steeds een brug te ver.
Een goed voorbeeld van foute tekst op een foto
Hieronder zie je een goed voorbeeld hoe gebrekkig sommige AI foto generatoren zijn, wanneer ze via de prompt opdracht krijgen tekst te genereren op een foto.
De prompt aan ChatGPT was erg simpel:
Maak een 16:9 foto van een besneeuwd berglandschap met daarop de tekst:
“Dit is een foto van besneeuwde bergen in de winter van 2025”.
Deze opdracht gaven we 8 maal. Geen enkele keer was de tekst op de foto correct gespeld. Toegegeven, de teksten waren niet allemaal zo beroerd als op bovenstaande foto, maar op elke foto stond minimaal een fout en vaak meer dan twee.
ChatGPT is geen uitzondering. Veel AI image generatoren maken er een rommeltje van als je ze vraagt jouw tekst op een AI foto te plaatsen.
Waarom zijn teksten zo lastig?
Waarom is het zo moeilijk voor een afbeeldingen generator om correct gespelde teksten op AI foto’s te generen? Dit heeft meerdere redenen, we noemen de twee belangrijkste.
1. Manier van leren
Fotogenererende modellen zoals bijvoorbeeld DALL·E, Midjourney en Stable Diffusion leren op basis van enorme hoeveelheden beeldmateriaal waarin tekst en beeld door elkaar staan. Ze proberen vervolgens patronen te herkennen. In plaats van tekst op een abstracte manier te begrijpen (zoals een taalmodel dat doet), zien ze tekst als visuele elementen. Hierdoor creëren ze geen tekst door letters te produceren, maar door een beeldpatroon te vormen dat lijkt op letters. Ze hebben dus geen werkelijk concept van het alfabet, spelling of syntax.
2. Geen copy/paste functie
Wanneer je een prompt (=opdracht) geeft met een bepaald stukje tekst, dan begrijpt een op tekstgebaseerd AI model die opdracht semantisch en kan het die tekst correct reproduceren. Maar een fotogenererend model heeft helaas niet dezelfde mechanische “copy/ paste” mogelijkheid. Het ziet het gevraagde woord niet als tekst om rechtstreeks in de afbeelding te plakken, maar als een richtlijn om bepaalde visuele patronen (lettervormen) te genereren. Dit proces is foutgevoelig, waardoor letters verminkt of onleesbaar kunnen worden weergegeven. Je ziet dat laatste ook duidelijk terug in de foto van de bergen. De tekst daarboven zijn duidelijk geen echte letters.
In de praktijk komt het er vaak op neer dat des te langer jouw tekst is, des te moeilijker het wordt en dus des te groter de kans op fouten. Ook lijkt het erop dat afwijkende teksten moeilijker zijn te produceren dan teksten die vaak voorkomen op foto’s. Een foto met “prettige kerstdagen” zal daarom doorgaans makkelijker te maken zijn dan een foto met “superplezierige feestdagen”.
Foto bewerking achteraf
Sommige mensen zullen nu denken: “waarom bewerk je de AI foto niet gewoon achteraf met een fotobewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop of Gimp, waarmee je handmatig de tekst even aanpast”. In sommige gevallen kan dat best een optie zijn, maar in andere gevallen, zoals in onderstaand voorbeeld, is dat toch nog best lastig.
In de foto hierboven wil de fictieve eigenaar van deze fictieve winkel even snel een leuke foto maken voor reclame doeleinden. Niet alleen de tekst in het midden bovenin is fout, dat geldt ook voor de tekst linksboven, rechtsboven, tweemaal linksonder en als je goed kijkt zie je nog meer onzin woorden in de afbeelding staan. Voor veel mensen is het niet eenvoudig deze teksten snel en makkelijk aan te passen op een manier die goed integreert met de foto. Het is best een gedoe en daar zit je niet op te wachten.
De beste AI foto maken met tekst
Toen in 2022 de hype begon rondom AI foto’s maken, was het bijna onmogelijk om een tekst op een foto te krijgen. Zelfs een klein woordje leverde al veel problemen op. Een van de eerste AI foto generatie sites die een grote verbetering bracht was Ideogram.ai. Het was nog verre van perfect, maar als je niet al te grote teksten wilde genereren en je deed een poging of 10, dan zat er meestal wel wat bruikbaars tussen. Later volgde ook ander sites, maar Ideogram.ai heeft daarna altijd een beetje de reputatie gehouden dat zij de beste daarin zijn.
Toch is dat niet helemaal meer terecht want links en rechts kwamen er meerdere sites en apps die soortgelijke output leverden, maar lange teksten dat lukte eigenlijk vrijwel nooit. Tot kort geleden er een nieuwe ster verscheen op het gebied van AI foto’s maken met tekst en die site heeft Recraft.ai.
Recraft.AI
Recraft.ai is een (ten dele) gratis AI foto generator die sinds een aantal maanden bekendheid heeft verworven. Met name omdat deze tool in staat zou zijn om lange teksten op een foto te genereren. Hieronder hebben we een foto neergezet die gemaakt is met Recraft.
Zoals je kunt zien is de tekst foutloos gespeld, maar perfect is het niet. In onze prompt hadden we een komma achter Hallo staan, Rob was gespeld met een hoofdletter, achter de punt van Ai-Tools.nl stond geen spatie en de laatste l had een hoofdletter L moeten zijn. Die spatie valt overigens wel makkelijk te verklaren. In de meeste gevallen volgt na een punt een spatie. Zo heeft de AI dat vaak gezien op andere afbeeldingen en past die kennis toe in deze foto.
Soms wel in een keer goed en soms niet
Ook met Recraft.ai gaat het maken van kunstmatig gegenereerde foto’s met tekst dus niet volledig foutloos. Sterker nog in 33% van de gevallen ging het met bovenstaande welkomstboodschap niet goed. Toch is dat al een enorme verbetering t.o.v. andere websites en tools waarbij je meestal veel meer pogingen nodig hebt en waarbij het soms helemaal niet lukt. Dat geldt nog sterker voor langere teksten en zeker in een andere taal dan het Engels, zoals het Nederlands.
Soms gaat het ook wel in een keer goed. Onderstaande AI afbeelding hebben we meerdere keren gegenereerd op Recraft en dat ging foutloos.
Helaas is het leven niet altijd zo mooi. De tekst: “Sluwe Sjakie sloeg de slome slager” hebben we 12 keer geprobeerd, het was geen een keer een succes. Hieronder staat een foto van het beste resultaat, de rest was nog heel veel slechter.
Korte review van Recraft.ai
Van Recraft.ai gaan we geen uitgebreide review maken. Veel onderdelen zijn een kwestie van wat mee spelen en je weet hoe het werkt, maar er is wel een aantal zaken die handig zijn om te weten.
Gratis AI foto’s maken
Recraft is gratis te gebruiken. Je ontvangt 50 credits en in veel gevallen is dat goed voor 50 gratis ai foto’s maken. Het goede nieuws is dat je die 50 credits elke dag weer opnieuw ontvangt. Maak je vandaag alle 50 credits op, dan heb je morgen weer 50 nieuwe gratis credits in je wallet staan.
Het nadeel van de gratis versie is wel dat je jouw foto’s niet privé kunt genereren. Iedereen kan deze dus zien. Wil je dat niet, dan kan je een betaald abonnement nemen, die beginnen bij $10 per maand. Met een betaald abonnement krijg je ook meer faciliteiten. De prijsdetails en opties kan je terugvinden op deze pagina.
Meer dan teksten op een foto
Recraft kan meer dan alleen teksten op een foto genereren. Het is een:
AI Afbeeldingengenerator
waarmee je op basis van tekstprompts hoogwaardige afbeeldingen kan genereren, variërend van fotorealistische beelden tot digitale illustraties.
AI Vector Generator
waarmee je schaalbare vectorafbeeldingen kunt maken die hun helderheid en scherpte behouden, ongeacht de grootte van de afbeelding, ideaal voor logo’s en iconen.
AI Mockup Generator
waarbij je ontwerpen in Real-world contexten kan visualiseren, wat nuttig is voor presentaties aan klanten.
AI Achtergrondverwijderaar en Gum
waarmee je van het isoleren van onderwerpen en van het verwijderen van ongewenste objecten uit afbeeldingen een eenvoudig klusje maakt.
AI Afbeelding Upscaler
waarmee je de resolutie van afbeeldingen significant verhoogt zonder kwaliteitsverlies, wat essentieel is voor zowel print als digitale media.
Recraft kan dus meer dan een juiste tekst zetten op een plaatje.
Los van de teksten waarin Recraft dus uitblinkt, presteert de image generator an sich in onze optiek, wel minder goed dan de bekende foto generator apps en websites, zoals Midjourney, DALL-E 3, Stable Diffusion, Adobe Firefly, Leonardo en Canva.
Interface die niet intuïtief aanvoelt
Als je Recraft voor het eerst gebruikt, dan krijg je aanvankelijk de indruk dat er niet veel opties zijn. Zo kan je snel de mogelijkheid over het hoofd zien om een afbeelding in een ander formaat te maken. Ook de verschillende modellen en stijlen waaruit je kan kiezen, vallen niet direct op. Als je er echter mee aan de slag laagt, dan kom je de meeste functies vanzelf tegen. Het werkt niet in alle gevallen even logisch, maar het werkt wel.
Pas op welk model je kiest
Als je Recraft.ai voornamelijk wil gebruiken om teksten op foto’s te genereren laat het model dan standaard staan zoals die staat op het moment dat je voor het eerst op de site inlogt. Teksten genereren op sommige andere modellen bleek onmogelijk. Er verschenen teksten die nog heel veel slechter waren dan die van ChatGPT, houdt daar dus rekening mee.
Engelse taal werkt beter dan Nederlands
Een paar maanden geleden maakten we voor het eerst kennis met Recraft. Hierbij viel het ons op dat het probleemloos genereren van tekst op een foto makkelijker gaat in de Engelse taal dan in de Nederlands taal. Dat valt op zich goed te verklaren want qua leermateriaal heeft de AI veel meer “lesstof” in het Engels dan in het Nederlands kunnen analyseren, waardoor de vaardigheden in het Engels beter zijn dan in het Nederlands. Toch gaat het in het Nederlands ook meestal best goed, zoals zichtbaar is op de foto’s die wij op deze pagina hebben geplaatst.
Eerder hadden we ook onderstaande foto gemaakt met super lange Engelse tekst. We waren benieuwd of Recraft, naast deze tekst, ook in staat zou zijn een klok met de juiste tijd te produceren, maar helaas blijkt dat nog niet mogelijk.
Zoals je hierboven kunt zien is dat de superlange tekst in deze foto perfect. Maar een analoge klok met de juiste tijd weergeven, die in een prompt staat genoemd, blijkt nog veel lastiger te produceren dan tekst. We wilden graag een klok zien die half drie aangaf, maar het leek er niet eens een beetje op. Na meer dan 20 pogingen gaven we het op en gaven deze lange tekst mee.
Mocht iemand een tip hebben welke AI foto site wel de juiste tijd kan genereren, dan horen we dat meer dan graag. Want op een enkele toevalstreffer na is het ons nog niet gelukt een site te vinden die zonder problemen een AI afbeelding maakt die de juiste tijd aangeeft. Op een digitale klok lukt het meestal wel, op een analoge klok niet.
Conclusie tekst op AI foto genereren
De gratis Recraft.ai website heeft het produceren van teksten op AI foto’s naar een veel hoger niveau getild. Waar voorheen talloze pogingen nodig waren om een korte tekst op een foto te genereren, gaat dat met Recraft veel beter en sneller. Het is zelfs mogelijk een lange tekst op een foto met correcte spelling te laten genereren.
Er zijn soms nog wel meerdere pogingen nodig en honderd procent perfect is het ook niet altijd, maar in de meeste gevallen klopt de spelling wel. Een enkele keer lukt het echt niet.
Hierbij lijkt het dat Engelse tekst makkelijker te genereren is dan Nederlandse tekst.
Houdt er verder rekening mee dat niet alle modellen op Recraft.ai teksten foutloos kunnen produceren. Het beste gebruik je het model dat standaard staat ingesteld op Recraft als je de site voor het eerst bezoekt.